2011/2012 I. félév

Bevezetés a Tüneti-hőmérőzéses módszer (Sensiplan®) alapjaiba
A természetes családtervezés biológiai alapjai; Miért nem élhető sokak szerint a természetes családtervezés?; Vagy mégis élhető? – 19 és 22 év házasság távlata
Előadók: Déri Éva, Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
2011. szeptember 20.

A 2011/2012. tanév első könyvtári estéjén a meghívott előadók a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán működő Családpedagógiai Intézet (SACSI) munkatársai voltak. A Főiskola 2001 novemberében hozta létre a Családpedagógiai Intézetet annak érdekében, hogy a Főiskola hozzájáruljon a boldogabb családi életre neveléshez és a családok életének segítéséhez.
A SACSI munkatársai amellett, hogy az egészséges életmódra nevelés és a családi életre való tudatos felkészítést segítő tanfolyamokat szervez, a természetes családtervezési módszereket is megismerteti és oktatja. Magyarországon a Természetes Családtervezési Tanácsadók (TCST) Munkaközösségének tagjai népszerűsítik és oktatják a tüneti-hőmérőzéses módszert (TH). A módszer lényege a hőmérsékletmérés és a testi jelek megfigyelésének kombinálása a női ciklus napjain. A TH-módszer helyes alkalmazásához azonban tanulásra van szükség. A tanulás történhet önállóan könyvek segítségével; vagy tanácsadóktól tanfolyam, ill. tanácsadás keretében. Ennek elmulasztása okozza szint minden esetben a módszerről kialakult szkeptikus nézetek alapját. A módszer előnye amellett, hogy erkölcsileg és vallásilag elfogadható, a megfigyeléseinek köszönhetően a nők jobban megismerik saját szervezetük működését, ezáltal egészségtudatuk és termékenységtudatuk is erősödik. Továbbá a termékenységi jelek felismerése segítséget nyújthat azoknak a pároknak, akik gyermeket szeretnének.
A Könyvtári Esténk keretében tulajdonképpen egy „bevezetés” hangzott el a tanfolyamhoz, illetve a nagy számban megjelentek feltehették kérdéseiket, tisztázhatták az esetleges tévhiteket, félreértéseket ezzel a módszerrel kapcsolatban. Örömmel vettük, hogy az érdeklődők között nők, férfiak és házaspárok egyaránt megjelentek.

Tamás vagy Péter, avagy kinek van igaza?
Aquinói Szent Tamás és Olivi Péter vitája az ember lényegéről
Előadó: Whitehouse Domonkos OFM
Moderátor: Bakos Gergely OSB
2011. október 4.

Izgalmas témával várta Whitehouse Domonkos ausztrál származású magyarországi ferences atya az érdeklődőket a Sapientia Főiskola könyvtári estéjén 2011. október 4-én.
A Filozófia Tanszék szervezésében tartott eseményt hagyományosan Jos Decorte fiatalon elhunyt mediavelista emlékének ajánlották és témája Aquinói Szent Tamás és Olivi Péter vitája volt az ember lényegéről. Míg Szent Tamás, az Angyali Doktor filozófiája a katolikus Egyház hivatalos filozófiájának tekinthető, Olivi Péterről általában keveset tud a teológiával és filozófiával foglalkozó közvélemény. Petrus Olivi (1248-1298) ferences gondolkodó nevéhez leginkább téziseinek egyházi elítélését magára vonó, az emberben három lényegi összetevőt– testet, lelket és szellemet - megkülönböztető (trichotomizmus) elgondolása kapcsolódik.
Az előadó rámutatott: Olivi Péter az utolsó volt a középkori gondolkodásban, aki elutasította az arisztotelészi filozófiát, mint a keresztény bölcselet alapját. Szent Tamás filozófiáját ezen az alapon utasította el, mondván, az "bálványozza" Arisztotelészt.
A nagy figyelmet igénylő előadás leginkább az akarat (voltuntas) fogalmát és annak megítélését járta körül. Előadónk beszélt a fogalmak jelentésének tisztázásáról. a kutatás nehézségeiről, a csak latin nyelven hozzáférhető forrásokról. Elmondta, kutatásainak eddigi eredményét hamarosan magyar nyelven publikálni fogja.

Noé bárkájától az Ararát konyakig
Barangolás a Kaukázusban (Örményország/Grúzia)
Előadó: Xeravits Géza
2011. november 29.

Nagy örömünkre szolgált, hogy immár második alkalommal tartott előadást Főiskolánk Bibliatudomány tanszékének vezetője, az Agra kulturális utazási társaság idegenvezetője könyvtárunkban, az egzotikus tájakon tett utazásai során szerezett élményeiről.
Nepál után, most Örményország és Grúzia „Gyűrűk urát” idéző világába nyerhettünk betekintést, ahol a történelmi múltat idéző hatalmas ezer éves romok, illatos virágok, suvadó kövek ejtik rabul az utazót. A fennmaradt építészeti emlékek alapján az örmény történelemről hallhattunk ismertetést a kereszténység előtti időktől kezdve, napjaink kulturális szokásvilágáig. Részletesen megismerhettük az örmény halott búcsúztatási szokásokat, a néphiedelmeket, szertartásokat, illusztrálva az örmény kultúra egykori gazdagságáról tanúskodó temetőiről készült fotósorozattal, amelyekben gyönyörűen faragott, embermagasságú sírkövet, khachkar-okat helyeztek el.  
Az est második felében Grúzia, és főként a főváros Tbiliszi templomaiban és a Kaukázus csodás természeti szépségeiben gyönyörködhettünk. A szovjet kommunista időszak akárcsak nálunk, sajnos Örményországban is a történelmi emlékekre, szakrális helyekre meglehetősen negatív hatással volt. Szerencsére a grúz katedrális építészet legkiemelkedőbb alkotása a Metekhi templom teljes pompájában megcsodálható.
Az utolsó képkockákon az 5000 m magas Kazbeg hegység árnyékában 2500 m-en épült Szentháromság monostorával búcsúzott az előadó, bíztatva mindenkit, hogy ahogyan a fotósorozat is bizonyítja érdemes ellátogatni ezekre a kevésbé ismert, távoli és egzotikus helyekre.

Zsohovszky Márta - Flier Gergely

Visszalépés:
Beszámolók | Fotóalbum | A könyvtár hírei

Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Budapest, Piarista köz 1. - Kapcsolat - Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF Program biztosítja.