2008/2009 II. félév

Az évek óta tartott Könyvtári Esték rendezvénysorozatunkat az elmúlt félévben is folytattuk a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtárában. A hagyományokat kissé megszakítva már nem csak a főiskolán oktatott témakörökhöz kapcsolódóan hívtunk meg előadókat, hanem a látókör szélesítését elősegítő egyéb területekről is voltak vendégelőadóink. Az előadásokat követően, az érdeklődők egy-egy csésze tea és aprósütemény elfogyasztása közben kötetlenül beszélgethettek az előadóval. Az elmúlt szorgalmi időszakban négy vendégünk volt:
 
Mit tehet az egyház és a hívei az élet és a természet védelmében?
Előadó: Antal Z. László
2009. február 18.
A Könyvtári esték és a Zöld Teaház 2008/2009 II. félévének első vendége Antal Z. László, a MTA Szociológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa volt. A főiskola régi oktatója, előadásában ismertette a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét – Felelősségünk a teremtett világért. A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták a professzort, aki sok éves tapasztalatát, munkásságát, nézetét önzetlenül megosztotta a jelenlevőkkel. Mondanivalóját a valóságból megalapozott példákkal támasztotta alá, a változtatások szükségszerűségét, lehetőségeit saját példáin keresztül tárta az érdeklődők elé.
 
Könyvbemutató - Thomas Keating: Nyitott tudat, nyitott szív az evangélium kontemplatív dimenziója
Előadó: Sitkéry Zoltán, Malik Tóth István
2009. március 11.
Thomas Keating: Nyitott tudat, nyitott szív az evangélium kontemplatív dimenziója című könyvének bemutatóját tartottuk a Sapientia Főiskola Filozófia Tanszék vezetőjének moderálásával. Bakos T. Gergely OSB tanszékvezető főiskolai docens kezdeményezte az este két vendégének meghívását, a könyv kiadóját, a Filosz-Humán Bt. képviseletében Sitkéry Zoltánt és a könyv magyar fordítóját Malik Tóth Istvánt. Bakos T. Gergely atya nem a hagyományos értelemben vett újonnan megjelent könyv bemutatását szervezte, mivel Keating atya könyve magyarul először már 2006-ban jelent meg, hanem egy figyelemfelkeltő estet rendezett. A figyelmet nem csupán a könyvre, hanem a Filosz kiadó igényes tevékenységére, illetve a trappista szerzetes Thomas Keating atya által tanított az utóbbi fél évezredben jobbára feledésbe merült, kontemplatív imádságra hívta fel a figyelmünket, mely nem más, mint a könyv címében is jelzett nyitott tudat, nyitott szív. A vendégeknek lehetőségük nyílt a budapesti imacsoport egyik tagjának személyes tapasztalatai meghallgatására is a belső szemlélődő imáról.
 
Bemutatkozik a NAVA
Előadó: Tálosi András
2009. április 15.
Könyvtárunk már évek óta NAVA-pontként működik. Tájékoztató könyvtárosként többször megemlítettem az olvasóknak, hogy tudják-e mit jelent a hatalmas plakát a könyvtár bejáratánál? Sajnos egyetlen olyan választ sem kaptam, hogy a hallgató tudja mi az a NAVA. Ezért vállalta el kollégám Tálosi András, hogy az áprilisi Könyvtári Este keretében a Nemzeti Audiovizuális Archívumot mutatja be az érdeklődőknek. A NAVA feladata a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum működtetése. A kötelespéldány-archívumban  az m1, az m2, a Duna Tv, az RTL Klub, TV2 valamint a Magyar Rádió 3 csatornájának a  2006. január 1. óta sugárzott magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait találhatjuk meg. A NAVA-pont létesítése az intézmények számára ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. Kollégám nem egy szokványos „száraz” előadással készült, hanem egy érdekes válogatást állított össze a rajzfilmektől a híradókig terjedő széleskörű, figyelemfelkeltő prezentációjában.
 
Budapest és az egyes kerületek természeti értékei
Előadó: Schmidt Emese
2009. május 12.
A félév záró előadója Schmidt Emese a Magyar Madártani Egyesület környezeti nevelés felelőse volt. Ezzel az előadással a sajnos még kevesek által ismert Madarak és fák napjára (május 10.) is próbáltunk megemlékezni. Főiskolánk Budapesten van, itt élünk, dolgozunk nap, mint nap és ennek ellenére kevesen tudjuk, hogy milyen védett természeti értékek vannak a közvetlen környezetünkben. Pedig a fővárosban is számos olyan hely van, ahol ritka növények, állatok találják meg életfeltételeiket, ahol értékes geológiai képződmények alakultak ki az évmilliók során, ahol szemet gyönyörködtető táj tárul az ember elé. Például hányan hallottunk már a Naplás-tóról (XVI. Kerület, Cinkota mellett), ahol a lápréten olyan védett növényfajok találhatók, mint a struccpáfrány, szibériai nőszirom vagy a gyapjúsás.
 
Zsohovszky Márta
Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Budapest, Piarista köz 1. - Kapcsolat - Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF Program biztosítja.