Sapientia Füzetek 17. | Mit ér a katolikus társadalmi tanítás válság idején?

Mit ér a katolikus társadalmi tanítás válság idején?
Kiadja a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola megbízásából a Vigilia Kiadó, Budapest, 2010.
 
Füzetünk a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán 2010. november 13-án rendezett tudományos konferencián elhangzott előadások szerkesztett szövegét tartalmazza.
 
XVI. Benedek pápa Caritas in veritate enciklikája a kiengesztelődést javasolja: újra kell egyesíteni mindazt, amit szétválasztottak. Természetesen mondani ezt könnyebb, mint megtenni, azonban ez a javaslat mindennek a kulcsa. Ebben az enciklikában nem találkozunk az eddig létrejött jó dolgok tagadásával: a pápa nem vonja kétségbe a hatékonyság szükségességét, hiszen a hatékonyság jó – a hatékonyság és a szolidaritás szétválasztása ellen emel szót. A pápa nem a piac ellen beszél, hiszen a piac nagyon fontos – az ellen a piac ellen emel szót, amely mintegy darwini eszközként jött létre azon célból, hogy a hatékony embereket kiválassza, azokat pedig elűzze, akik nem képesek hatékony cselekvésre. A pápa nem a gazdagság, a vagyon ellen beszél, hiszen a gazdagság önmagában jó – a vagyon megszerzésének, azaz létrehozásának módja ellen emeli fel a szavát. Ezek azok az okok, amiért az enciklika üzenete megpróbálja újraegyesíteni mindazt, amit szétválasztottak. Hogy miképpen? A válasz három kulcsszóban ragadható meg: testvériség, osztó igazságosság és közjó.
Stefano Zamagni
 
Megvásárolható: Sapientia Főiskola – Könyvtár, 1052 Budapest, Piarista köz 1. Tel. +361-486-4421 Mail: biblio@sapientia.hu
 
Ára: 900 Ft helyett 600 Ft
További képek
Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Budapest, Piarista köz 1. - Kapcsolat - Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF Program biztosítja.