Könyvtári esték | Beszámolók

Könyvtári Esték a Sapientia Könyvtárban

A 2016/17. tanév első félévében Szoliva Gábriel ferences szerzetes előadásával folytatódtak Könyvtári Estéink. Az előadó – aki főiskolánk korábbi hallgatója volt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzenei szakán MA diplomát szerzett – zágrábi, egyházzenei kalandos kutatásairól számolt be. „Lappangó liturgikus kódexein nyomában. Egy frissen felfedezett középkori magyar ferences kódex története képekkel, zenével” című előadása egy eddig ismeretlen értékes, liturgikus forrást mutatott be. Októberi Könyvtári Estéink a fiatalon elhunyt, Leuven-i középkorkutatónak, Jos Decorte-nak állítanak emléket, a középkori témaválasztással most is emlékeztünk rá.

Visszatekintés az elmúlt évek könyvtári estéire

Istenek gyermekei címmel vetítéses előadásra vártuk 2005 februárjában könyvtárunk olvasóit. A második emeleti olvasótermünkben teával, süteménnyel kedveskedtünk azoknak a vendégeknek, akik a beszámoló után kötetlenebb beszélgetésre vágytak. Akkor még csak reméltük, hogy a program első állomása lesz egy sorozatnak, magunkban is bízva, hogy időről időre, újabb és újabb témákkal, érdekes előadásokkal tudjuk majd megszólítani olvasóközönségünket. Ma sem titkolt az a szándékunk, hogy rendezvényeinkkel a főiskola hallgatóságának egy olyan fórumot teremtsünk, ahol a felmerülő témák kapcsolódnak a főiskola értékrendjéhez, sokszor az ott hallgatott tananyaghoz, de mégsem képezik a vizsgák tételeit, ám tágítják a leendő hitoktatók, tanárok, szerzetesek látókörét. Programjaink továbbra is nyitottak, s örömmel tapasztaljuk, hogy az elmúlt alkalmak során 50-60 érdeklődő is ellátogatott hozzánk.
S hogy kik voltak előadó vendégeink? Néhány mozaik a Könyvtári Esték évtizedes történetéből... 
 

2014/2015 II. félév

A NYOLCVANÉVES VIGILIA FOLYÓIRAT IRODALMI ESTJE

Beszámoló a 2015. március 3-án tartott Könyvtári estéről 
 
Fennállásának 80 éves jubileuma alkalmából a Vigilia folyóirat irodalmi estet rendezett a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtárában 2015. március 3-án. A szép számban összegyűlt közönséget Lukács László piarista szerzetes, a lap főszerkesztője köszöntötte, majd átadta a szót Bende József szerkesztőnek, a rendezvény moderátorának.

2014/2015 I. félév

Formák, képek, ritmusok
Az est vendégei az Oláh testvérek:
Oláh (Lackfi) János  József Attila díjas író, költő, műfordító, szerkesztő
Oláh Katalin Kinga – képzőművész, szobrász
Oláh Mátyás László   képzőművész, szobrász, festő
2014. november 4.

Metafizikai szakmunkások
 
Kit ábrázol a Kossuth téri metrómegállóban ülő kutyás ember szobra? Még a címe sincs kiírva (Theiresziász), de ha ismernénk sem feltétlenül értenénk a szobrot. Ihletője ugyanis nem a delphoi-i jós, hanem a vakok elsőbbségére figyelmeztető BKV piktogram – tudtuk meg a szobrot alkotó Oláh Mátyástól, aki két testvérével együtt vendégünk volt a novemberi Sapientia Könyvtári Estén.

2013/2014 II. félév

KERESZT-SZÁL – A szakrális keresése a grafika kifejezőeszközeivel
Grafikák, festmények, illusztrációk Magyar Krisztina grafikusművész munkáiból
2014. március 4.
 
A Sapientia Könyvtári Esték keretében 2014. március 4-én este 6 órakor Magyar Krisztina grafikusművészt láttuk vendégül.
  
Bemutatkozás
   A legutóbbi évtizedet tekintve magát leginkább egy grafikus-, illusztrációs-, illetve tervezőmunkát otthon végző édesanyaként meghatározó Magyar Krisztina – férjével és 4 gyermekükkel egy Budapest melletti községben élnek – építész és grafikus végzettséggel is rendelkezik. (1996-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen okleveles építészmérnökként, 2002-ben a Képzőművészeti Egyetem Képgrafika Szakán grafikusművészként szerzett diplomát.) Életében, munkáiban e két alap-irányultság sokszor találkozik. (Pl. épületekhez készített művészi igényű látványtervek, építészeti témájú grafikák, kápolnába tervezett üvegablak.)
 

2013/2014 I. félév

 „Amit Norwichi Julianna megértett Istenből...” - Az isteni szeretet kinyilatkoztatásai
Előadó: Kokas Gabi
2013. október 08. 

Bakos Gergely OSB megnyitó szavai szerint tanárokról és tanítványokról szólt ezúttal a hagyományosan a leuveni-i középkorkutató, Jos Decorte emlékére rendezett októberi Könyvtári este. Ő maga Jos Decorte tanítványa volt Leuven-ben, a könyvtári este előadója pedig Bakos Gergely tanítványa, Kokas Gabi, a Sapientia Főiskola hallgatója volt. De mindannyian sokat tanulhatunk attól az egyszerű, tőlünk időben és térben is igen távoli lélektől, akinek személye Kokas Gabi előadásának témájául szolgált.

2012/2013 II. félév

Keretbe zárt hit – A vallási képregények világa
Előadó: Tálosi András
2013. március 12.

Annak ellenére, hogy a képregény-olvasók tábora szűk, mégis sokan voltak kíváncsiak Tálosi András előadására 2013. március 12-én, az idei év első Könyvtári estéjén. A képregény, mint műfaj megjelenése végig vonul az emberiség történelmén.

2012/2013 I. félév

Palamasz Szent Gergely teológiája
Előadó: Baán István
2012. október 18.
Jos Decorte középkorkutató emlékének szenteli a Sapientia Főiskola Filozófia Tanszéke a Könyvtári esték keretében évről-évre megrendezésre kerülő októberi emlékesteket. Örvendetes, hogy a keleti egyházhoz kapcsolódó téma is napirendre kerül az esteken, hiszen a középkor-kutatásban „hagyományosan” aránytalanul kis hangsúlyt kap a terület. Ez ellen az arányeltolódás ellen tevékenykedik hosszú idő óta Baán István atya, elég, ha a gondozásában megjelenő Bizánc világa sorozatra gondolunk. Hiánypótló, szokták az efféle vállalkozásokra mondani, és a hiányt ez a rendkívül impozáns, és még le sem zárult sorozat látványosan töltötte be a hazai könyvtárak polcain.

2011/2012 II. félév

Áthosz szent hegye - az ortodox szerzetesség világa, diavetítéses előadás
Előadó: Nacsinák Gergely András ortodox pap
2012. február 16.
Nacsinák Gergely András atya az Áthosz a Szent Hegy, az Istenszülő kertje című könyv szerzője volt a Könyvtári esték február 16-i alkalmának előadója.
Áthosz a világon egyedülálló autonóm kolostor-köztársaság, mely a Görögországhoz tartozó Chalkidiki-félsziget egy földnyelvén, az Ájion Órosz-félszigeten, a „Szent Hegyen” található. Áthosz kezdetei a Bizánci Birodalomhoz fűződnek, az első remeteközösségek IX. századi létesülését követően a császárok és a bizánci arisztokrácia tagjai egyaránt alapítottak újabb és újabb kolostorokat a félszigeten, vagy a már meglévőknek adományoztak bőkezű adományokat. A kolostor-köztársaság Bizánc eleste utáni a török uralom, majd 1830-tól orosz gyámság alá kerülve is megőrizte a korábbi kiváltságos státuszt. Sőt végső soron maga Bizánc maradt meg itt, ebben a kis, merev bizánci hagyományaiba zárt világban. A XX. század eleji balkáni háborúkat követően került Görögországhoz a sziget, de a Szent Hegyet önálló, semleges állammá nyilvánították. Azóta Görögország szerves részét képezi, de 1926-ban teljes körű belső önkormányzatot kapott, amit a mindenkori görög alkotmányok is tiszteletben tartottak. Ma Áthosz az ortodox vallás egyik fő központja, 20 kolostorban élnek ortodox szerzetesek a legősibb bizánci hagyományokat őrizve.

2011/2012 I. félév

Bevezetés a Tüneti-hőmérőzéses módszer (Sensiplan®) alapjaiba
A természetes családtervezés biológiai alapjai; Miért nem élhető sokak szerint a természetes családtervezés?; Vagy mégis élhető? – 19 és 22 év házasság távlata
Előadók: Déri Éva, Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
2011. szeptember 20.

A 2011/2012. tanév első könyvtári estéjén a meghívott előadók a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán működő Családpedagógiai Intézet (SACSI) munkatársai voltak. A Főiskola 2001 novemberében hozta létre a Családpedagógiai Intézetet annak érdekében, hogy a Főiskola hozzájáruljon a boldogabb családi életre neveléshez és a családok életének segítéséhez.
A SACSI munkatársai amellett, hogy az egészséges életmódra nevelés és a családi életre való tudatos felkészítést segítő tanfolyamokat szervez, a természetes családtervezési módszereket is megismerteti és oktatja. Magyarországon a Természetes Családtervezési Tanácsadók (TCST) Munkaközösségének tagjai népszerűsítik és oktatják a tüneti-hőmérőzéses módszert (TH). A módszer lényege a hőmérsékletmérés és a testi jelek megfigyelésének kombinálása a női ciklus napjain. A TH-módszer helyes alkalmazásához azonban tanulásra van szükség. A tanulás történhet önállóan könyvek segítségével; vagy tanácsadóktól tanfolyam, ill. tanácsadás keretében. Ennek elmulasztása okozza szint minden esetben a módszerről kialakult szkeptikus nézetek alapját. A módszer előnye amellett, hogy erkölcsileg és vallásilag elfogadható, a megfigyeléseinek köszönhetően a nők jobban megismerik saját szervezetük működését, ezáltal egészségtudatuk és termékenységtudatuk is erősödik.         Továbbá a termékenységi jelek felismerése segítséget nyújthat azoknak a pároknak, akik gyermeket szeretnének.
A Könyvtári Esténk keretében tulajdonképpen egy „bevezetés” hangzott el a tanfolyamhoz, illetve a nagy számban megjelentek feltehették kérdéseiket, tisztázhatták az esetleges tévhiteket, félreértéseket ezzel a módszerrel kapcsolatban. Örömmel vettük, hogy az érdeklődők között nők, férfiak és házaspárok egyaránt megjelentek.

2010/2011. II. félév

AZ EMBER, AKI NEM TALÁLKOZOTT A JETIVEL
Előadó: Xeravits Géza
2011. február 22.
A 2010-es év első Könyvtári estéjén egy újabb műfajban próbáltuk ki magunkat: diavetítéses  élménybeszámolót tartott nepáli útjáról a főiskola Bibliatudomány tanszékének vezetője, Xeravits Géza.  A vetítésnek nagy sikere volt, mind a Főiskola oktatói és hallgatói, mind pedig „külsős” vendégeink között is. Az előadás kezdetén, általánoson bemutatásra kerültek Nepál földrajzi, társadalmi, politikai és gazdasági viszonyai. Az ott lakó emberekről olyan érdekességeket tudhattunk meg, hogy a gyerekek szinte kivétel nélkül beszélnek angolul, így a turistaként odaérkezőkkel azonnal fel tudják venni a kapcsolatot az esetleges zsebpénz reményében. Egyik esetben, Katmandu városában egy kéregető utcagyerek, amikor megtudta, hogy az utazók Magyarországról származnak azonnal elővett egy magyar 500 forintost, és kérte, hogy vegyék meg tőle. Előadónk érdeklődött, hogy honnan tudta, hogy magyar pénzről van szó, mire a gyerek közölte, hogy természetesen a címerről. Elgondolkodtató, hogy a magyar utcagyerekek közül hányan ismerik fel Nepál címerét.
Ilyen és még sok hasonló történetet hallhattunk a gyönyörű fotók nézegetése közepette Nepál szépségeiről és árnyoldalairól egyaránt.  Láthattunk megrázó fotósorozatot a halottégetésről és gyönyörködhettünk a Mount Everest 8848 m-es látványképeiben is. Természetesen az is kiderült, hogy a Tanár Úr, miért adta azt a rejtélyesen figyelemfelkeltő címet előadásának, hogy „Az ember, aki nem találkozott a jetivel”. Nepálban több helyen őriznek jeti ereklyéket, pl. Namcse Bazar faluban is, mely a Mount Everest-expedíciók állandó kiindulópontja, őriztek egy állítólagos jeti-skalpot, mely azonban az 1980-as években egy tűzvészben megsemmisült, így lett előadónk az ember, aki nem találkozott a jetivel…

2010/2011 I. félév

A gondolkodás tapasztalata Canterburyi Szent Anzelmnél
Előadó: Dr. Bakos T. Gergely OSB
2010. okt. 20.
A Sapientia Könyvtárának évről-évre megrendezett eseménye a Jos Decorte emlékest. A fiatalon elhunyt lueven-i középkorkutatónak emléket állító rendezvénysorozat idén ősszel megtartott estjén Bakos Gergely bencés szerzetes, a Sapientia Főiskola tanára tartott előadást – rendhagyó módon, hiszen ő egyben az előadás-sorozat szervezője is. Bevezetőjében elmondta, Jos Decorte emléke előtt tisztelegve az estek célja elsősorban a középkori gondolkodást közelebb hozni a hallgatósághoz.

Bakos Gergely előadását A gondolkodás tapasztalata Canterburyi Szent Anzelmnél címmel tartotta meg.
Canterburyi Szent Anzelm kétségkívül a XI. század legkiemelkedőbb teológusa. Az elhangzott előadás témája közvetlenül mégsem a hit értelmességének klasszikus anzelmi kérdése volt, hanem a(z Istentől való) gondolkodás tapasztalatát elemezte Anzelm művei, elsősorban a Monologion és a Proslogion alapján. Mint az előadó elmondta, ezen írások tanúsítják, hogy szerzőjük a gondolkodás örömét kívánta megosztani olvasóival. A (hitről, az igazságról, Istenről való) gondolkodás alól Anzelm szerint a hívő ember sem vonhatja ki magát. Szövegei pedig e gondolati tapasztalás dokumentumaiként olvashatók, így fontos adalékot szolgálhatnak a gondolkodásról való gondolkodáshoz. Bakos Gergely, figyelembe véve a történeti-életrajzi összefüggést, Anzelm néhány szövegének elemzésével, valamint Martin Heidegger és Immanuel Kant segítségével kísérelt meg előadásában a gondolkodás tapasztalatába behatolni. Megközelítése ilyen értelemben fenomenológiainak is mondható, nem zárva ki a rendszeres filozófiai reflexiót.

2009/2010 II. félév

Csepcsányi Éva irodalmi felolvasó estje
Moderátor: Jelenits István; a verseket felolvasta: Binder Anita
Időpont: 2010. március 9.
A könyvtári esték keretében, márciusban került megrendezésre a Sapientia Hök és Sapientia Könyvtár közös szervezésében Csepcsányi Éva verseinek felolvasóestje, melynek keretében a költővel Jelenits István piarista tanár beszélgetett. Erre az eseményre meghívtam húgomat Tegzes Máriát, aki az ELTE Bölcsésztudományi Karának földrajz-magyar szakos hallgatója, és megkértem, hogy írja meg személyes élményét, benyomásait, erről az irodalmi estről.

2009/2010 I. félév

Isten leereszkedése, az ember fölemelkedéseHitvalló Maximosz teológiai antropológiája.
Előadó: Vassányi Miklós
2009. október 14.

Immár hagyománnyá vált, hogy minden év őszén Jos Decorte-esttel tisztelgünk a tragikusan korán elhunyt jeles középkorkutató emléke előtt. A könyvtári estét Bakos Gergely OSB nyitotta meg, aki röviden megemlékezett Jos Decorte életéről és munkásságáról.

A meghívott előadó, Vassányi Miklós - bár személyesen nem ismerhette - leuveni tanulmányai révén kötődik Decorte-hoz. Vassányi Miklós filozófus a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, előadásának alapját doktori értekezésének témája adta. A jelenlévők színes előadásban ismerhették meg Hitvalló Maximosz teológiai antropológiáját, amely lényege a következőképpen ragadható meg: mivel Krisztusban Isten emberré lett, az ember felemeltetett, s ez az ún. „misztikus unió” az ember „Istenné válásának” kérdését veti fel. Hitvalló Maximosz művei igen magas szintű és nehéz görögséggel íródtak, ezért örvendetes, hogy az utóbbi időben több könyvét is kiadták magyar nyelven (Fejezetek a szeretetről, Isten a szeretet).
Az előadónak köszönhetően az előadás letisztázott szövege hamarosan olvasható lesz a Sapientiana folyóiratban.
 

2008/2009 II. félév

Az évek óta tartott Könyvtári Esték rendezvénysorozatunkat az elmúlt félévben is folytattuk a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtárában. A hagyományokat kissé megszakítva már nem csak a főiskolán oktatott témakörökhöz kapcsolódóan hívtunk meg előadókat, hanem a látókör szélesítését elősegítő egyéb területekről is voltak vendégelőadóink. Az előadásokat követően, az érdeklődők egy-egy csésze tea és aprósütemény elfogyasztása közben kötetlenül beszélgethettek az előadóval. Az elmúlt szorgalmi időszakban négy vendégünk volt:
 
Mit tehet az egyház és a hívei az élet és a természet védelmében?
Előadó: Antal Z. László
2009. február 18.
A Könyvtári esték és a Zöld Teaház 2008/2009 II. félévének első vendége Antal Z. László, a MTA Szociológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa volt. A főiskola régi oktatója, előadásában ismertette a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét – Felelősségünk a teremtett világért. A résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták a professzort, aki sok éves tapasztalatát, munkásságát, nézetét önzetlenül megosztotta a jelenlevőkkel. Mondanivalóját a valóságból megalapozott példákkal támasztotta alá, a változtatások szükségszerűségét, lehetőségeit saját példáin keresztül tárta az érdeklődők elé.

2008/2009 I. félév

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtárában évek óta zajló programsorozatunk a havonta rendezett Könyvtári Esték. Egyre sikeresebb rendezvényünkön rendhagyó módon találkozhatunk olvasóinkkal, egy-egy érdekes előadás meghallgatása mellett. 2008 őszi félévben három meghívott előadónk volt:
 
Zenei gyűjtések az ókeleti keresztények körében
Előadó: Déri Balázs
2008. október 1.
Idei első vendégünk Dr. Déri Balázs az ELTE Latin Tanszékének vezetője volt, aki az ókeleti keresztények körében szerzett tapasztalatait osztotta meg hallgatóságával. Tur Abdin, Mor Gabriel-kolostora, Diyarbakir és Midyatban neve ismeretlenül hangzik az átlag Európai számára. Ezeken a helyeken nagy múltú keresztény közösségek gazdag liturgikus és egyházzenei hagyományt ápolnak. Déri tanár úr igen színes beszámolója során egyaránt beszélt útjainak tudományos és emberi élményeiről. 
A szír, kopt, jakobita és más keleti keresztény közösségekről szólva az adott területek társadalmáról szerzett benyomásaival is megismerkedhettek a jelenlévők. Összegzésként elmondta: az ókeleti keresztények vallási hagyománya, ősi liturgiája olyan kincs, amelynek értékére, megőrzésének fontosságára gyakran azoknak a nyugati kutatóknak kell felhívnia a figyelmet, akik saját hazájukban már szembesültek az ezeket veszélyeztető hatásokkal.
Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Budapest, Piarista köz 1. - Kapcsolat - Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF Program biztosítja.