Visszatekintés az elmúlt évek könyvtári estéire

 Istenek gyermekei címmel vetítéses előadásra vártuk 2005 februárjában könyvtárunk olvasóit. A második emeleti olvasótermünkben teával, süteménnyel kedveskedtünk azoknak a vendégeknek, akik a beszámoló után kötetlenebb beszélgetésre vágytak. Akkor még csak reméltük, hogy a program első állomása lesz egy sorozatnak, magunkban is bízva, hogy időről időre, újabb és újabb témákkal, érdekes előadásokkal tudjuk majd megszólítani olvasóközönségünket. Ma sem titkolt az a szándékunk, hogy rendezvényeinkkel a főiskola hallgatóságának egy olyan fórumot teremtsünk, ahol a felmerülő témák kapcsolódnak a főiskola értékrendjéhez, sokszor az ott hallgatott tananyaghoz, de mégsem képezik a vizsgák tételeit, ám tágítják a leendő hitoktatók, tanárok, szerzetesek látókörét. Programjaink továbbra is nyitottak, s örömmel tapasztaljuk, hogy az elmúlt alkalmak során 50-60 érdeklődő is ellátogatott hozzánk.

S hogy kik voltak előadó vendégeink? Néhány mozaik a Könyvtári Esték évtizedes történetéből... 
Megtisztelő volt számunkra, hogy a Vigilia folyóirat nálunk ünnepelte 80. születésnapját. A kortárs írók, költők előzetesen feladatot kaptak a szerkesztőségtől: ma már nem élő, valamikor azonban a Vigiliában is publikáló alkotók munkái mellett saját írásaikat olvasták fel a meghívottak, közben mesélve saját magukról és a folyóirathoz kapcsolódó viszonyukról.
Örömmel láttuk 2014 novemberében egy „testvérhármas” tagjait: Oláh Katalin képző- és szobrászművészt, Oláh Mátyás képző- szobrász- és festőművészt, valamint bátyjukat, Lackfi Jánost. A művészcsaládból származó testvérek személyes, családi élményeikről, indulásukról és választott hivatásukról beszéltek, vetítettek, felolvastak „A formák, képek, ritmusok” című előadáson.
2015 áprilisában egy pszichológus hölgyet hívtunk „vendégségbe”, ám arra kértük, hogy hegymászó élményeiről meséljen nekünk. Nedeczky Júlia ugyanis egyike annak a három magyar női hegymászónak, akik először hódítottak meg 8000 méteres csúcsot. Az est a tervezettnél hosszabbra nyúlt: a gyönyörű fotók, a történetek még este nyolc órakor is fogva tartották a közönséget. Kutattuk azt, hogyan fogható fel a csoda: az ember, aki meghódítja a teremetés már-már mérhetetlen magasságát. 
2015 októberében German Kinga művészettörténész volt a meghívott. Az Oltáriszentség későközépkori tiszteletéről beszélt, a szentségházakról, szentségfülkékről végzett erdélyi kutatásait tárta – fotókkal illusztrálva – a hallgatóság elé.
Decemberben „kinőttük” az olvasótermet, Boldizsár Ildikó mesepszichológusra, meseterapeutára sokan voltak kíváncsiak. Az előadó az estnek a következő címet adta: „Egyre magasabbra az égig érő fán… a népmesék tanításai a felnőtté válásról” – melyek azok a gúnyák, amelyeket fel kell vennünk, majd levetnünk, elhagynunk, hogy felfelé növekedjünk? Nők és férfiak milyen utakon járva jutnak feljebb az ég felé? kérdésekre kerestük a választ. Az est zárásaként Boldizsár Ildikó egy mesét választott nekünk, a hallgatóság figyelme másfél óra elmúltával sem lankadt.
2016-ban főiskolánk volt hallgatóját Zárug Zitát és férjét, Harkányi Árpádot kértük fel előadásra. A fiatal pár esküvőjük után egy héttel 2011-ben egy különleges nászútra indult: biciklivel a Föld körül. Az út több mint négy évig tartott, ám ahogy tervezték „körbebiciklizték” a bolygót. Fotókat, élményeket hoztak, történeteket meséltek a nem mindennapi kalandról, sőt az egyik kerékpár is begördült a könyvtár olvasótermébe. A hallgatóság ismét „nem engedett”: a tea és a sütemény ugyan elfogyott, de a kérdések folyamatosan érkeztek.
Áprilisban Rofusz Kinga könyvillusztrátor és nagybátyja, Rofusz Ferenc voltak a vendégeink. Rofusz Ferenc „A légy” című animációs rövidfilmje 1981-ben Oscar-díjat kapott, de a díjat nem ő vette át.
A családias hangulatú estén az előadók elmondtak néhány anekdotát az életükről, hivatásukról és arról, hogy mivel foglalkoztak az évek során. Lehetőség adódott, hogy megcsodálhassuk az Oscar díjat, melyet Ferenc kapott, és olvasóink közül egyesek fotózkodtak is a különleges "aranyszoborral".
Terveink a következő hónapokra is elkészültek... Reméljük, a hallgatóság érdeklődése sem lankad.

 

Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Budapest, Piarista köz 1. - Kapcsolat - Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF Program biztosítja.