Könyvtári Esték a Sapientia Könyvtárban

 A 2016/17. tanév első félévében Szoliva Gábriel ferences szerzetes előadásával folytatódtak Könyvtári Estéink. Az előadó – aki főiskolánk korábbi hallgatója volt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyházzenei szakán MA diplomát szerzett – zágrábi, egyházzenei kalandos kutatásairól számolt be. „Lappangó liturgikus kódexein nyomában. Egy frissen felfedezett középkori magyar ferences kódex története képekkel, zenével” című előadása egy eddig ismeretlen értékes, liturgikus forrást mutatott be. Októberi Könyvtári Estéink a fiatalon elhunyt, Leuven-i középkorkutatónak, Jos Decorte-nak állítanak emléket, a középkori témaválasztással most is emlékeztünk rá.

A Sapientia Főiskola rektora, Várnai Jakab OFM, a szentföldi ferencesek kulturális missziójáról tartott vetítéssel egybekötött előadást a nagyszámú érdeklődőnek. Az előadó a ferences rend vizitátoraként a közelmúltban végigjárta a Szentföldi Ferences Kusztódia kolostorait, intézményeit, így közvetlen, személyes tapasztalatait, élményeit is megosztotta az est vendégeivel.
 A 2017. február 21-én Kató Csaba, állandó diakónus, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hitoktatási Felügyelőségének szakmai vezető munkatársa beszélt az evangelizációról. A közönséget tevékeny részvételre hívó est „mesékre épült”, nem véletlen volt a címválasztás sem: „Mesék, történetek az evangelizációról. Az evangelizáció nagy kérdései”. A vendégek az előadóval közösen, a történeteket hallgatva a következő kérdésekre keresték a választ: Ki a küldő? Ki a küldött? Mit hirdet? Kinek? Hogyan?
„Az élet illusztrálja önmagát” címet adta áprilisi vendégünk előadásának. Markolt Sebestyén szobrászművész a művészetről, saját alkotói folyamatáról és művészi hitvallásáról osztotta meg a gondolatait a közönséggel.
2017 októberében ismét Jos Decorte emlékestre vártuk az érdeklődőket. Vassányi Miklós filozófus, szabadbölcsész volt vendégünk október 10-én. „A megnevezhetetlen Isten nevei: Mit mond Ál-Areopagita Szent Dénes Istene kimondhatatlanságáról a De Divinis Nominibus-ban? címmel tartott előadása egy talán kevéssé ismert középkori gondolkodó világában kalauzolt bennünket.
Az elmúlt év novemberében ismét olyan témát választottunk, amely nagyszámú közönséget vonzott a könyvtárba. Gyöngyösi Csilla iszlámkutató „Párbeszéd az iszlámról” című előadásának kiinduló pontja egy, a Koinónia Kiadónál akkor megjelent könyv volt. Az „Allahot kerestem, Jézusra találtam” kötet orvostanhallgató főszereplője saját életútját tárja fel olvasói előtt. Az előadó a könyv szakmai lektoraként egészen személyes benyomásait is megosztotta hallgatóságával: meglátása szerint ugyanis a nagyon izgalmas írás azt is bemutatja, hogy egy elkötelezett Allah-hívő, hogy válik fundamentalista kereszténnyé. Az est moderátora Bagyinszki Ágoston OFM volt, a beszélgetés a hallgatóság kérdéseivel, felvetéseivel zárult.
Örömmel hívtuk könyvtárunkba Pisztora Ferencet 2018 márciusában. A verbita szerzetes, aki korábban főiskolánk hallgatója volt, Pápua Új-Guineában töltött missziós tevékenységéről számolt be képpel, videóval, zenével.
Május 22-én Versegi Beáta Mária nővér új kötetét mutattuk be a könyvtárban. A „Kapcsolatteremtő spiritualitás” című könyv főiskolánk tanárának legújabb munkája. A beszélgetést Erhardt Ágoston vezette, beszélgetőpartnerei Beáta nővér és Lukács János voltak. A könyv a szupervízió és a spiritualitás egymásra hatását vizsgálja, keresi a választ többek mellett arra a kérdésre, hogy a „…transzcendens és az immanens világ találkozása hogyan tapintható a szupervízió módszerének köszönhetően”.
Rendezvénysorozatunk igen nagy népszerűségnek örvend. Végigtekintve az elmúlt időszak programján, elmondhatjuk, nagy érdeklődésre számot tartó és változatos előadásokkal vártuk olvasóinkat és vendégeinket, akiknek előadóink mellett ezúton is köszönjük a közös élményeket.
Flier Gergely
Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Budapest, Piarista köz 1. - Kapcsolat - Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF Program biztosítja.