Könyvtár online katalógusa

Könyvtár online katalógusa - a Könyvtár teljes könyv és folyóirat állományának bibliográfiai adatai kereshetők.
 (Ritkán előfordul, hogy a könyvtár katalógusa nem elérhető, akkor a(z) www.unitas.hu katalógusában a Sapientia Könyvtárra szűkítve lehet keresni.  Bővebb információ itt.)

A könyvtár online katalógusának webes megjelenése hamarosan megváltozik. Az új felület már tesztelhető az alábbi címen: http://opac3.sapientia.monguz.hu/
Figyelem! A tesztadatbázis nem tartalmazza a könyvtár teljes állományának bibliográfiai adatait! 

Katalógus
 

TÍZ JÓTANÁCS A KATALÓGUS HASZNÁLATÁHOZ:

1. Az egyszerű és összetett keresésnél nem szükséges a szerzőt, címet teljes hosszában megadni.
Például: Keressük: Bernhard Häring: A gyónás öröme c. könyvét!
Elég ha beírjuk a szerzőhöz: H%ring címhez: gyónás.
A % jel egy vagy több karaktert helyettesít.

2. Összetett keresésnél írjuk a lelőhely sorba, hogy „OLV”! Így csak az azonnal hozzáférhető olvasótermi dokumentumok listáját kapjuk meg.

3. Amennyiben a keresésnél a lelőhely sorban, „Ferences Könyvtár” szerepel, akkor a keresett mű a Pasaréti Ferences Rendház könyvtárában található, ezért kikérésük némi időt vesz igénybe. (Érdemes tovább nézni, hátha megvan a Sapientia Könyvtárban is.) Ha nincs meg az olvasóteremben, kérését a kérőlap kitöltésével leadhatja emailen is: biblio@sapientia.hu A könyv beérkezéséről az olvasó értesítést kap. A „Ferences Könyvtár” könyvei sem kölcsönözhetők.

4. A könyvtárban található folyóiratok a könyvekkel közös katalógusban kereshetők. Ha a katalógusban a Típus menüpontban a folyóirat opciót választjuk, akkor csak a folyóiratok között keresünk. További részletek a Folyóiratok menüpontban találhatók.

5. A Találati listán a részletezés menüpontban válasszuk a Hosszú, példányokkal sort! Így azonnal látható a talált könyvek címe és helyrajzi száma.

6. Mielőtt a könyvek keresésére indulunk, írjuk fel magunknak a könyv pontos címét és helyrajzi számát, mert a polcon egy helyrajzi számon több könyv is lehet!

7. A helyrajzi számok első 2-3 betűje meghatározza, hogy melyik témakörben keressük az adott művet. Használjuk a könyvtárban kihelyezett „Témakörök rövidítésének feloldása” című táblázatot! Amennyiben római szám szerepel, akkor a keresett dokumentum eléréséhez kérje a könyvtáros segítségét.

8. Amennyiben egy témakörben lévő könyvekre vagyunk kíváncsiak, de nincs konkrét célunk, akkor kereshetünk az adott polcnál is. Ebben segítségünkre lehet a térkép és témakörök részletezése táblázat, mely online megtekinthető, nyomtatható, vagy a könyvtár recepciójáról ingyenesen elvihető. (A könyvek a táblázatban szereplő számok szerint kerülnek a polcokra.)

9. Választhatjuk a böngésző keresést is, amikor elég megadni, pl. a szerző nevének első betűjét. Pl.: A Ra% keresőkérdésre megkapjuk valamennyi Ra-val kezdődő szerző nevét.

A böngésző keresést akkor célszerű használni, ha pontos címet tudunk és kíváncsiak vagyunk az egységesített névalakra, vagy tárgyszó szerint kívánunk keresni.

10. A keresés eredményeként kapott találatokat a Kosárba helyezhetjük, úgy hogy a találat melletti jelölőnégyzetre kattintunk. (Kipipáljuk a sor végét.)
A kosarában a keresés végéig gyűjthetjük a talált könyvek bibliográfiai adatait, majd a találati listát elmenthetjük a Letöltés gombra kattintva, melyeket kinyomtathatunk, pendrive-on elvihetünk, vagy e-mailen továbbíthatunk magunknak. (Letöltés előtt válasszuk a részletezés menüpontban a Hosszú, példányokkal sort!)

Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Budapest, Piarista köz 1. - Kapcsolat - Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF Program biztosítja.