Folyóiratok

A könyvtárban található folyóiratok a könyvekkel közös Katalógusban kereshetők. Amennyiben a „Szűkítse a keresését!” opción belül a folyóiratok jelölőkört kiválasztja, a keresés gomb aktiválását követően megtekintheti a könyvtár teljes folyóirat-állományának listáját.
A 121 féle kurrens, rendszeresen járó folyóirat mellett a retrospektív, azaz lezárt folyóirat-állomány a könyvtár elkülönített – nem szabadpolcos területén – könyvtáros segítségével érhető el.
Mintegy 453 cím bibliográfiai adatai kereshetők a honlapról elérhető online katalógusban. A teljes nézetben láthatja azt is, hogy az egyes címekhez mely folyóiratszámok találhatók meg a könyvtárban. Régebbi folyóiratok esetében előfordulhatnak hiányok, ezekről is tájékozódhat a kutatás során.

 

 A folyóiratcikkek kutatásánál érdemes figyelembe venni az Interneten egyre nagyobb számban megjelenő, szabad hozzáférést (open access) biztosító folyóiratokat.

Repertóriumok szerepe a folyóiratcikkek keresésében

Számos folyóirathoz készítettek repertóriumot, mely egy adott időszakban megjelent folyóiratszámok cikkeinek valamilyen rendszer szerint készült összesítője, mutatója. A visszakeresés történhet pl.: tárgyszó, szerző neve, rovatok szerint. 

Folyóiratok elektronikus repertóriumai

A hatékony tartalomfeltárás eszközeként – a hagyományos papír formátumú repertóriumok mellett – napjainkban mind elterjedtebbé váltak az elektronikus bibliográfiai adatbázisok (EHMIKERMATARKA). Ezekről bővebb információt az adatbázisok menüpontban talál.

 

ELEKTRONIKUS IDEGENNYELVŰ FOLYÓIRATOK A SAPIENTIA KÖNYVTÁRBAN:
(
Az adatbázisok csak a Sapientia Főiskola számítógépes hálózatáról érhetők el!)

ATLA Az Amerikai Teológiai Könyvtárak Egyesületének vallástudományi adatbázisa
A Sapientia Könyvtárból elérhető adatbázis az ATLA Religion Database with ATLASerials – Az Amerikai Teológiai Könyvtárak Egyesületének vallástudományi adatbázisa, ahol további kurrens folyóiratok találhatók. Az egyes folyóiratok indulásuktól napjainkig digitalizálva PDF formátumban ingyenesen letölthetők. 

JSTOR ADATBÁZIS

A JSTOR teljes szövegű digitális adatbázis, negyvennél több tudományterület folyóiratait és könyveit kínálja. Az adatbázis archívum jellegű: az időszaki kiadványok kurrens számaihoz csak néhány kivételtől eltekintve férhetünk hozzá. A folyóiratok teljes szövege csak a megjelenést követő 3-5 év után kerül az adatbázisba. A könyvtárból jelenleg az adatbázis Essential Collection tartalmai érhetők el, mely közel 700 folyóirat tanulmányait rendszerezi az irodalom- és nyelvtudomány, zene, néprajz, filmművészet, vallás, művészettörténet területéről. 

Továbblépés:

Hírek | Álatlános információ | Könyvtár online katalógusa | Adatbázisok | Közös lelőhelykatalógusok

 

Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Budapest, Piarista köz 1. - Kapcsolat - Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF Program biztosítja.