Hirdetőtábla

Megalakult és nemrég a nyilvánosság elé lépett a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC), amely egy meghatározó lépés az éghajlatvédelem terén Magyarországon, abban a tekintetben nemzetközileg is, hogy az ENSZ mellett működő nagy tekintélyű, Béke Nobel-díjas, globális látókörű IPCC mintájára létrejövő ország-szintű hasonló szervezetek sorában az elsők között van. A testület fő célja, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudás és kutatási eredmények magyarországi vonatkozásait tudományos értékelő jelentésekben összegezze, amelyek modellként szolgálhatnak a tudományterületek közötti konszenzus kialakítására, illetve a politikai döntéshozatal hatékony támogatására. A jelentés elsősorban a döntéshozók – kormányzat, szakpolitikai tárcák, üzleti szféra, intézmények, civil szféra – számára készül, és már most komoly érdeklődés és támogatás kíséri az irányukból.
 
A magyar szervezetbe meghívást kaptak a teológiai oktatási, tudományos intézetek képviselői is, sőt, kifejezetten nagy figyelem, elfogadás és várakozás irányul feléjük. Ennek jele az is, hogy a HuPCC által most szervezés alatt álló Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia 1. szekciójának – Etikai alapok – vezetésére ketten kaptak felkérést: Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának docense és Nobilis Márió, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Gyakorlati Teológia tanészékének oktatója, megbízott vezetője, a Főiskolánk és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület együttműködésében rendszeresen szervezett Naphimnusz Műhely kurzus vezetője. Nobilis Márió ezen kívül részt vesz a 11. szekció munkájában is, amelynek témája a "Válaszok egyéni, közösségi és lokális szinteken, oktatás és szemléletformálás". Ebben a csoportban a pasztorálteológia által felajánlható hozzájárulást, például az "ökológiai megtérés" fogalmából levonható következtetéseket képviseli a társadalmi szemléletformálás terén.
 
Az Egyesület első konferenciája 2021. április 12-15. kerül megrendezésre, amelynek fővédnöki felkérését Áder János köztársasági elnök örömmel elfogadta. Ez a most szerveződő konferencia nem egy magában álló esemény lesz, hanem beleilleszkedik abba a folyamatba, amely az első magyar éghajlatváltozási jelentés megírására irányul.
 
Az egyesületről és a szerveződő konferenciáról a hupcc.hu weboldalon lehet tájékozódni.
 
Forrás: Nobilis Márió, hupcc.hu
Fotó: unsplash.com
Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Budapest, Piarista köz 1. - Kapcsolat - Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF Program biztosítja.