Beszámoló a 2019 őszi KETT tanfolyamról

Időtartam:
2019-10-29 - 2019-10-30
 
 
 
2019 októberében, az őszi iskolai szünetben módszertani továbbképzést szervezett a Sapientia Öregdiák Szövetség Egyesület. Az ország különböző területeiről érkeztek a résztvevők, összesen hatvanketten. A képzést Sipos Edit, a Franz Kett Pedagógia Műhely vezetője tartotta.
 
A róla elnevezett módszerről így nyilatkozik Franz Kett:
„Ez a valláspedagógiai módszer, mint gyakorlat, 1975-ben született meg Németországban. Egységes pedagógia, nemcsak egy módszer. Reformpedagógiának is nevezhetjük. Az egész ember nevelésére irányul, a gyermeket egészként tekinti, teljes egészként szólítja meg őt: az értelmét, az érzelmeit és a képességeit, azaz a fejét, a szívét és a kezét. A beszéddel dolgozik, a nyelvvel, de a képalkotással is, és arra fekteti a hangsúlyt, hogy a sok élmény a testi érzékszerveket is bevonja a tanulás folyamatába. Fontosak ezért a fizikai gyakorlatok. A gyerekeknek nagy örömet jelent ez a módszer, lecsendesednek, és az agresszív megnyilvánulások is visszafogottabbá válnak. Felfedezik az értelmes cselekedeteket. Ez a módszer pozitív képekkel dolgozik, amelyek reményteljes jövőképet alkotnak és gyógyító erőket mozgatnak.”
 
Ahogy Sipos Edit már a bevezetőben elmondta, nem ez az egyetlen jó módszer – más lehetséges hitoktatási formák is hatékonyak, - de egy kipróbált, jó út ahhoz, hogy a gyermekek szívét felkészítsük a Jézussal való találkozásra.
Az igen szemléletes, interaktív foglalkozások bemutatása után a látottak-hallottak megbeszélésével, izgalmas ötleteléssel és komoly beszélgetésekkel zárult a képzési nap.
 
Az egyik résztvevő leveléből idézve:
„Sok segítségünk van a munkánk során, gondolok itt az új hittankönyvekre, de a módszereink gyakran már kevesek a mai kor gyermekének. A kötelező hittan egyszerre kihívás és lehetőség. Nem elég megtanítanunk a bibliai történeteket, hanem meg kell tudnunk érinteni a szívüket is. Ezért keresem azokat az utakat, melyek ebben is segítenek...
Hálás vagyok, hogy a Sapientia fontosnak tartja a már végzett hittanárok segítését, támogatását a küldetésükben.
Bízom benne, hogy a későbbiekben is ilyen szakmai, pedagógiai segítséget kaphatunk, mely tovább erősíti a Főiskola jó hírét és naprakész pedagógiai képzését.”
 
Egy másik résztvevő így írt: 
„Nagy öröm volt számomra, hogy az őszi szünetben betekintést nyerhettem Sipos Edit által közvetített Kett-pedagógia alapjaiba. Az előadó hiteles és magával ragadó stílusban adta át nekünk mindazt, mely által "megfertőződtem", és inspirálódtam, hogy beépítsem szakmai módszertanomba a bemutatott elemeket.”
Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Budapest, Piarista köz 1. - Kapcsolat - Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF Program biztosítja.